Tips på kit

fishing poleAtt köpa fiskespö kan vara lite svårt ibland och det är ju inte så kul om man lägger ut en massa pengar i onödan för att sedan märka att man gjorde fel val. För dig som inte vill gå och leta upp olika produkter och material, kan ett färdigt set vara nyckeln.

Set och kit

Det bästa är att välja ett fiske-set där allt ingår och är anpassat. Både vanliga butiker och nätbutiker har färdiga set och det som är bra är att kittet är märkt genom den fisk som man är ute efter, t.ex. gädd-special eller lax-special osv.

Prisklassen varierar något och man kan få ett set från ca 2000 kronor till uppemot 7000 kronor. De dyrare brukar vara märkta med en Premium-titel och kan vara lite mer komplicerade eller ha extra finesser och de håller betydligt längre. Special-kiten brukar vara särskilt lämpliga för nybörjaren och har allt man behöver. Efter några år brukar man få byta ut det men det ger dig tid att skaffa erfarenhet.

Valet av set beror också på om man fiskar i enkla eller lite tuffare vatten som saltvatten eller om man står i motvind eller blåsigt väder. Då kan man ibland behöva det lilla extra. Märken som finska Vision eller Loop tillverkar bra flugfiske kit till både erfarna fiskare och ovana nybörjare.

Jag skall även tillägga att man kan välja enhandset eller tvåhandset. Det senare brukar man använda senare till stora fiskar som lax och öring och man kastar också annorlunda med ett tvåhandspö. En del av linan hålls nämligen hela tiden i vattnet under kasten.

Övriga produkter i ett kit

I ett set ingår spö, rulle, lina och tafs samt backing eller skjutlinor. För dig som är nybörjare kan jag tala om att backing är den lina som enbart används vid fångst av större fiskar. Det är linan närmast rullen och fungerar som stark reservlina när resten är utdragen till max.

En skjutlina länkar man samman med klumpen som är den tyngre delen av fluglinan. Allt för att linan ska komma längre ut med hjälp av en slags vikt.