Rullarna inom flugfisket

The rollers within the fly fishingJag brukar säga att rullarna inte har lika stor betydelse som spöt eller linan, men det beror naturligtvis på vilka fiskar som ligger i fokus. För lättare arter som öring och regnbågslax, kan du ignorera rullen en aning. Jag menar således att den främst ska fungera som uppsamlingsplats för linan. Men ska du däremot ge dig i kast med tunga och stora fiskar som lax eller gädda, bör du ha en kraftig rulle med en bra broms. Även backingen, d.v.s. den inre linan, måste kontrolleras och ligga rätt i rullen. Tack vara den så riskerar inte resten av linan att gå av lika lätt vid kraftigt drag. En längre backing innebär också en rymligare rulle. Vid laxfiske behöver den kunna rymma upp till 250 meter lina och ytterligare backinglina.

Flugfiskerullar hittar du antingen i friluftsbutikerna vid fiskeutrustningen eller på nätet. Hemsidor som https://activeoutfit.se/fiske/ har en gedigen avdelning för fiskeutrustning och här kan du inte bara hitta flugfiskerullar, utan även andra fiskerullar tillverkade för kastspön och liknande. Nätbutiken är också full med annan fiskeutrustning som är bra att ha.

Bra märken

Märken som kan vara värda att titta efter är de stora som Guideline och Vision eller Redington och Sameo men även de svensktillverkade Danielsson Flyreels, anses hålla mycket god kvalitet. Guideline tillverkar både dyrare och billigare varianter och med en Vision Deep flugrulle från det finska märket Vision, behöver du inte betala mer än 500 kronor. Vet du med dig att du inte behöver en stark rulle är det bättre att lägga pengarna på spöt. Än en gång – kontrollera klassen på linan och spöt och välj rulle efter det.

Flugfiskerullarna kanske inte alltid är den viktigaste delen av flugfisket, men de ska ändå hålla för väder och vind och tvära kast samt hålla linan på plats. Du bör också tänka på att inte köpa en rulle som är allt för tung för det kan påverka dina kast.