Linor för flugfiske

Lines for fly fishingFör det första – kolla upp viktklassen på din lina och välj spö utifrån det eller tvärtom. Linan utgör en mycket viktig komponent i din utrustning. De vanligaste linorna är märkta med WF eller DT och är uppbyggda på olika sätt.

WF eller DT

WF betyder weight forward och är den vanligaste varianten. Den tjockaste delen som kallas för klump finns på det främre partiet och den bakre delen är längre och smalare. På en DT-lina sitter klumpen i mitten och både den bakre och den främre delen av linan har avsmalnande partier, vilket gör att du kan kasta med vilken ända du vill. En DT-lina är dock svårare att kasta med men slits långsammare.

En annan variant av WF-linan är LB-linan som sträcker sin tjocka del en aning längre.

Flytlinor eller sjunkande linor

Linorna är gjorda som så att de antingen sjunker ner i vattnet när man kastar dem, helt eller delvis, eller så finns det flytande linor där flugan stannar precis vid vattenytan. Dessa linor kommer sedan i olika varianter och sjunker olika snabbt. Det beror på om de används till torrflugefiske eller våtflugefiske. Vill man att flugorna ska sjunka ned i vattnet kan man antingen sätta tafsen längst ut eller använda flugor med en liten tyngd. Det finns flugor med små guldhuvuden som är extra bra för sådant.

Backinglina

Som en extrahjälp vid hårt utdragen lina, finns backing att sätta dit. Det är en stark reservlina som sitter längst in vid rullen och tål hårda tag.

Ta hand om din lina

Det är bra att vårda linorna emellanåt. Under tiden som den inte används kan man ta av den från rullen och hänga den i slingor. Linor som ligger inrullade en längre tid tar formen efter rullen och blir svåra att kasta ut. Till hjälp kan du också ta en slags olja att smörja in den med. Tillverkarna av fiskeutrustning brukar erbjuda olika linsmörjor i butikerna.