Kläder och tillbehör

Något man ofta förbise när man ska ut och fiska är nödvändiga saker som ofta hamnar i skymundan. Det kan vara kläder och så enkla ting som solglasögon för att se ordentligt.

Solglasögon

SunglassesPolariserande solglasögon är en viktig detalj att köpa in, då man kan se fisken innan man kastar linan. Det är svårt att upptäcka fiskarna, på grund av den reflekterande vattenytan och de många ljuseffekterna som uppkommer med solens strålar. Med dessa glasögon tas dessa s.k. spegelreflexer bort och du kan upptäcka fiskarna lättare under ytan. Dessutom skyddar glasögon mot UV-ljus, blåst och risken att få krokar eller flugbeten i ögonen.

Kläderna

Vadarbyxor är ett måste vid Flugfiske, speciellt vid älvar och åar då du måste gå ned i vattnet. Förutom det är det bra med en regnjacka eller en jacka som tål vind och vatten. Fiskejackor har ofta många fickor, vilket är praktiskt så att du inte behöver böja dig ned för att hämta saker hela tiden. Jackorna ska också helt vara utrustade med huvor eller inbyggda myggnät, då myggen kan göra en galen vid vattendragen. Ta hellre lager på lager så att du kan ta av dig vid värme eller ta på dig extraplagg vid plötsliga förändringar i väderleken.

På fötterna är det lämpligt att bära vadarkängor som förhindrar halkning och håller fötterna torra och varma.

Pontonbåt eller flytring

Kanske låter det som något barn leker med i swimmingpoolen, men en lite pontonbåt som ser ut som en liten fåtölj, är mycket praktisk för att ta dig dit fiskarna ligger och lurar. Drifter eller drivare på svenska, finns bland de stora märkena och kommer ibland utrustade med små åror. Var dock försiktig i forsar då du enkelt kan flyta med i strömmarna. Glöm aldrig flytvästen!

Diverse

Saker som väskor och håvar följer med under rubriken diverse tillbehör som är lätta att glömma bort. Annars är det bra att ha med sig ficklampor, peanger till att kroka av fisken, flugtorkare för dig som vill använda en våt fluga så snart som möjligt och linkorgar som minskar trassel.