Kastteknik – några tips

Throwing techniqueSom jag redan har skrivit förut; tålamod är en fiskares bästa vän. Att behålla lugnet och inte ta ut sin frustration på spöt eller sättet du kastar på är A och O.

Innan du börjar öva på att kasta rätt, måste du ha rätt utrustning. Den rätta flugfiskeutrustningen är en kombination av den fisk man vill få upp samt att man anpassat spöt, linan, rullen och flugorna till varandra. Därför kan det vara en bra idé att köpa ett komplett flugfiskeset om du är nybörjare.

Ta dig tid att träna

Rom byggdes inte på en dag och inte de rätta fisketeknikerna heller. Ta dig tid att öva, så ska du se att det går bättre och bättre. Vänta dig inte napp den första tiden utan se det som en bonus under tiden du bekantar dig med metoden. En bra idé är att börja öva på en vanlig gräsmatta hemma utan träd och buskar som kan störa dig. Då gör det inget om du tappar flugan och dessutom får du rejält med utrymme. Bry dig inte om vad grannarna säger. Alla har vi våra egenheter, eller hur?

Tips och trix

Ett vanligt fel som många nybörjare gör är att man utför en pisksnärtrörelse istället för ett lugnt kast. Linan ska räta ut sig i bakkastet och kastar man fram för tidigt så snärtar man istället och flugan riskerar att flyga av. Om anledningen till att du gör detta, är att du märker att linan tar i marken, så är den för lång och måste kortas av. Det kan också vara att du håller spöt för nära marken.

Tänk på att du inte ska göra samma rörelse i både bakkastet och framkastet. Då riskerar flugan att fastna i linan istället och det blir otrevliga knutar som är tidskrävande att få upp. Det är istället bättre om banan blir oval och att du håller spöt närmare dig själv vid framkastet än bakåtkastet.

Ett tips är att stoppa spöt vid kl.13 på bakkastet om du tänker dig att du utför rörelsen till olika klockslag.