Flugor och egen flugbindning

Oavsett om du vill köpa flugorna eller göra dina egna, finns det oändligt många varianter. Flugorna behöver nämligen inte enbart liknas vid vanliga flugor, utan kan föreställa knott, sländor, små getingar och röda nymfer m.fl.

Torrfluga eller våtfluga

Flugor och egen flugbindningFlugorna kan du inhandla i butik men det gäller att veta exakt vad du ska fiska och vad fisken i fråga äter. Då gäller det också att veta hur insekten rör sig på vattnet och anpassa linan och kasttekniken efter det, annars nappar inte fiskarna. Man kan exempelvis tala om torrflugor och våtflugor. Torrflugorna flyter på vattenytan eller befinner sig precis ovanpå. Exempel är sländor och flugor. Ska man imitera dessa filurer måste man använda flytande material eller impregnera dem. Annars kan man kasta ett par ytterligare kast för att få bort vattnet ur betet.

Våtflugor ska sjunka ned en aning och verka som dränkta småflugor eller insekter som lever i vatten.

De är enklare att hantera och man behöver inte fokusera på materialet lika noga som med torra insekter.

Andra kategorier

Du har säkert hört talas om streamers och nymfer. Streamers kan antingen tillverkas enbart för att väcka nyfikenhet hos fiskarna, då de ofta har starka färger och yvig kropp. De är till för att reta upp eller locka fiskar som kanske inte annars är på humör. De fungerar också bättre på större fiskar.

Nymfer å andra sidan ska se ut som små insektsungar eller puppor, gärna förstadiet till sländor och större insekter. Eftersom de ofta sjunker ned i vattnet, bör deras huvuden vara gjorda av metall eller liknande.

Bind egna flugor

Har du tid och intresse, så varför inte. Många flugfiskare anser att allt blir så mycket roligare om de får fisk på egna tillverkade flugor. Man blir liksom lite extra stolt. Men som sagt, det tar tid och kräver att man är ute och letar material. Däremot kan det vara en kul sysselsättning om man vill få barnen att hjälpa till och intressera sig.