Flugfiskets grundregler

Fly fishing basicsÄlskar du att bege dig ut i naturen, höra fåglarna kvittra och stå i det porlande vattnet samtidigt som öringarna eller laxarna simmar omkring nedanför benen? Då känner du nog till flugfisket och allt vad det innebär. Flugfiske kan bedrivas som sportfiske eller fritidsfiske och är både kul, avslappnande och spännande.

Dock kan det krävas lite mer förkunskaper vad gäller utrustning, spön och kastsätt än i t. ex. spinnfiske eller fiske med kastspö. Det är viktigt att du har någorlunda klart för dig hur ofta du tänker fiska och vilka fiskar du siktar in dig på. Det finns nämligen en rad olika flugspön, tafsar, rullar och linor som både är mer eller mindre prisvänliga samt mer eller mindre komplicerade.

Även flugorna kommer i massvis av olika utseenden och benämningar. De skall liknas vid den insekt som fisken du är intresserad av, äter. Därför är alla “flugor” inte vanliga flugliknande beten utan ser ut exakt som insekterna i fråga. Jag talar om kläckare, sländor o.s.v. Du kan antingen köpa en färdig fluga eller tillverka dina egna. Det är det många som gör och det kan vara riktigt roligt att få upp fiskar som nappar på en egentillverkad insekt. Däremot kan det fordra mycket tålamod och är dessutom ganska tidskrävande, så du bör nog ha ett gediget intresse om du ska ge dig i kast med flugbindning. Hur man gör ska jag gå in på i en av de andra artiklarna.

Slutligen måste du lära dig kasta rätt utifrån platsen där du står samt utifrån det sättet som insekten rör sig vid vattnet. Flugbetet ska imitera en riktig insekt för att locka fisken så effektivt som möjligt och detta kan vara lite klurigt att lära sig behärska. Det finns dock några bra knep som kan vara nyttiga och värda att läsa om. Det gäller nämligen att alltid behålla lugnet och göra precisa kast. Hetsa inte upp dig och ha tålamod!