Att köpa flugspö

ATFM-systemet för att välja spö och lina

Att köpa flugspöVill man istället koncentrera sig enbart på ett spö, finns det många olika varianter att välja mellan. Idag är flugspön tillverkade enligt ett system som man kallar AFTM. Detta är för att hålla reda på vilka spön som används till linorna. Systemet är uppdelat i klasser från 1–11 med de tyngsta klasserna på tvåhandsspön. ATFM för linan handlar istället om linans vikt de första 9,14 metrarna.

Kort och gott kan du hålla utkik efter samma nummer på spöt som på linan, dvs har ditt spö klass 5, kan du gå på viktklass 5 på linan. Dock kan en lina vara under-eller överklassad. Är den överklassad passar linklassen WF 5 till spöklass 4 osv, och en underklassad lina på WF 4 passar till spöklass 5.

Flugspön

När man köper flugspö skall man kika efter klassen och längden på spöt. För att göra det hela lite komplicerat, används måttet fot på flugspön, vilket innebär ca 30 cm på 1 fot. Flugfiskespön delas även upp i enhand och tvåhands. Man håller således spöt med en hand eller två. Tvåhandsspön används främst till lite tyngre och större fiskarter och köps mest av rutinerade fiskare.

Det finns även ett typ av spö som kan liknas vid en blandning mellan enhand och tvåhands, ett s.k. Switch-spö.

Flugfiskespön har oftast ett korkhandtag för bra fäste. Det är viktigt att korken har bra kvalitet och inte lossnar efterhand. Dessutom ska de ha bra rullar och vara stabila från handtag till spets.

Bra och populära märken är Guideline och Vision som även tillverkar andra fiskeprylar som glasögon, tafsar och kläder. Jag kan dock glädja dig med att det finns ytterst få dåliga flugspön på marknaden idag.

Klasserna och materialen

Hur skall man då veta vilken klass spöt ska vara på? Jo, det beror på vilka fiskar samt i vilka vatten du ska fiska. Materialen varierar också, från mjuka till mer styva. Mjuka passar bättre till nybörjare, eftersom svikten kan kompensera för sämre utförda rörelser.